ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 09.05.2011 | 09:48

Otekline: kada je vreme da se zabrinete

0
12391
Otekline-kada-je-vreme-da-se-zabrinete
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Određene kvržice i zadebljanja mogu da budu znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Obratite pažnju na promene na oteklini, ali i opšte stanje organizma. Ukoliko se otok povećava ili postoji više od dve nedelje, potražite lekarsku pomoć.OTOK U USTIMA
Najčešći uzrok: Čir. Može da se pojavi zbog rane oko zuba, kada previše jako peremo zube četkicom, kada smo pod stresom, kada nam varira nivo hormona...
Terapija: Pastile, gel, otopina paracetamola, grgljanje ohlađene vode pre obroka.
Znak ozbiljnog problema: Ako uporno opstaje posle 10 dana, zakažite pregled kod doktora. Svaka beličasta formacija u ustima koja ne može da se skine trljanjem, posebno ako su crvenkaste u sredini ili su crvene sa belim jezgrom, mogu biti znak prisutnosti raka.

OTOK NA VRATU
Najčešći uzrok: Može biti cista koja nastaje kada se začepe žlezde lojnice, pa se stvori kvržica koja na dodir ne boli. Ove kvržice ne postaju maligne.
Terapija: Oticanje u žlezdama može ukazivati na infekcije koje često zahtevaju lečenje antibioticima.
Znak ozbiljnog problema: Imate otok sa strane vrata koji je prilično tvrd - to može biti jedan od signala raka krvi, kancera koji je metastazirao na druge regije ili za Hodgkinovu bolest. Onima koji imaju problem sa štitnom žlezdom otok se pojavljuje na središnjoj regiji vrata oko "Adamove jabučice". Preporučljivo je potražiti lekarsku pomoć ako se otok povećava ili postoji više od tri nedelje.

OTOK NA RAMENU
Najčešći uzrok: Lipom predstavlja benignu tvorevinu sastavljenu od masnih ćelija. Uglavnom se pojavljuje na ramenima, ali i drugim delovima tela gde ima masnih ćelija. Nema tačno utvrđen uzrok. Veličina varira: os zrna graška do dva i po centimetra u prečniku.
Terapija: Mora i može da se ukloni samo hirurškim putem, posebno ako pritiska nerv i stvara bolove. Zahvat se obavlja uz lokalnu anesteziju.
Znak ozbiljnog problema: Nema posebnog razloga za uzbunu.

OTOK POD PAZUHOM
Najčešći uzrok: Začepljenje folikula dlake, oticanje limfnih žlezda ili tkiva dojke. Lojne žlezde mogu stvoriti grudvice pod kožom, a limfne žlezde reaguju na napad infekcije i virusa. Žene koje doje često primete otok ispod pazuha.
Terapija: Uglavnom antibioticima, osim ako promene u tkivu dojke nisu povezane sa menstruacionim ciklusom.
Znak ozbiljnog problema: Otok je mekan, gumast i pomalo bolan, a bol se pojačava posle konzumiranja alkohola jer može da ukaže na Hodgkinovu bolest ili karcinom dojke.

OTOK NA DOJCI
Najčešći uzrok: Kod žena mlađih od 30 godina najčešće je u pitanju fibroadenom: otok koji ne boli, podseća na gumenu loptu do dva i po centimetra. Javlja se zbog fluktacije nivoa hormona. Cista se javlja kod žena između 30. i 40, a u pitanju je "kesa" puna tečnosti koja na dodir može delovati kao da je od želatina, čvrsta kao mermer ili veličine graška, a ima čak i zaobljene krajeve. Ciste neće prerasti u rak, ali ako ih ima više, to znači da je tkivo "aktivno" i mora se češće proveravati. U 90 odsto slučajeva kvržice na dojci nisu maligne.
Terapija: Za fibroadenom nije potrebno lečenje dok ne počne da boli ili preraste dva i po centimetra u prečniku. Oko 10 procenata otoka se povuče kada žena uđe u menopauzu. Uklanjanje ciste obavlja se drenažom špricem.
Znak ozbiljnog problema: Pustite lekara da proveri svaku kvržicu čim je primetite. Posebna pažnja je neophodna ako ste primetili promenu teksture, kontura ili veličine, ako su se pojavili nabori, ulegnuća, crvenilo, bolovi ili neprijatan osećaj, obično u samo jednoj dojci.

NA ZGLOBOVIMA RUKU
Pronađen način da se spreči nastajanje tumora dojke
Promene na noktima najavljuju bolesti
Preterivanje sa lekovima muči želudac
Najčešći uzrok: Ganglion ciste nastaje kada se tečnost nakupi na zglobu. Veličina može da varira. Razlog zašto nastaju je nepoznat.
Terapija: Ako prouzrokuje bolove ili ometa pokrete ruku, lekar će isprazniti depozit tečnosti ispod kože uz pomoć šprica. U polovini slučajeva otok se ponovo pojavi.
Znak ozbiljnog problema: U retkim slučajevima otok može biti uzrok sarkoma, raka koji napada mišiće, masne ćelije, krvne sudove, živce i duboko tkivo kože. Zato je presudno da vas lekar pregleda, posebno ako se otok povećava.

NA PREPONAMA
Najčešći uzrok: Urasla dlaka. Izgleda kao bubuljica.
Terapija: Ako urasla dlaka izazove upalu koja se zove folikulitis, lečenje se obavlja antisepticima i antibioticima.
Znak ozbiljnog problema: Primetite tvrd čvor ispod kože, patite od noćnog znojenja, umora, groznice, neobjašnjivog smanjenja težine, svrabeža i osipa.

NA STRAŽNJICI
Najčešći uzrok: Hemoroidi.
Terapija: Kreme, masti i čepići koji ublažavaju bolove i svrabež. Obavezno posetite lekara.
Znak ozbiljnog problema: Ako vas neprestano boli, lekovi su nedelotvorni, imate zatvor ili imate potrebu za velikom nuždom čim vam se creva pokrenu, neobjašnjivo smanjenje težine, umor i vrtoglavicu.

NA NOGAMA
Najčešći uzrok: Dermatofibroma je bolest koja se odlikuje stvaranjem kvržica koji mogu biti mat, blistave ili izgledati kao da se koža ljušti. Uglavnom imaju oko jedan i po centimetar u prečniku i imaju ožiljačno tkivo. Najčešće pacijent ima jedan ovakav izraštaj, ali retko se dešava da se razvije više. Mogu se javiti posle manje ranice, ugriza bube ili ako probušite kožu oštrim predmetom.
Terapija: Ne stvaraju nikakvu štetu, pa hirurško uklanjanje nije neophodno osim ukoliko osoba to ne želi iz estetskih razloga ili ako se kvržica uvećava. U retkim slučajevima nestane sama od sebe.
Znak ozbiljnog problema: Ako kvržica počne da krvari ili počne da boli, svrbi ili se nikako ne povlači.
comments powered by Disqus