ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 22.04.2011 | 09:03

Ne zanemarujte znake konjuktivitisa

0
1890
Ne-zanemarujte-znake-konjuktivitisa
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Alergije, bakterijske, virusne i gljivične infekcije, hemijska isparenja i strano telo može izazvati konjuktivitis. Prepoznaćete ga po simptomima u koje spadaju pojačano lučenje suza, bol i svrab, a oči mogu postati crvene, natečene i osetljive na svetlost.Ukoliko je suzenje oka mutno, moguće je da imate bakterijsku infekciju. Ako su oče suzne i osećate svrab, najverovatnije vas muči alergija, a kod virusnih konjuktivitisa svojstveno je da su oči crvene i suzenje pojačano.

Ako posumnjate da imate konjuktivitis, javite se što pre doktoru koji će odrediti terapiju. Obično se prepisuju kapi ili masti, a pilule antibiotika samo ukoliko spoljni tretman nije dovoljan. Ako je nešto upalo u oko, ne bi trebalo trljati i vaditi na svoju ruku, da ne bi napravili veće oštećenje.

Da biste sprečili širenje konjuktivitisa čiji su uzrok bakterijske, virusne i gljivične infekcije, izbegavajte da delite šminku, peškire i posteljinu sa osobama koje su zaražene.

Oko nikad ne lečite sami!
Proverite očni pritisak!
Mrežnjača oka otkriva senilnost?
Dobro operite ruke posle kontakta sa osobom koja pati od konjuktivitisa. Kada se tuširate, protrljajte očne kapke ispod tuša vodom, bez sapuna, da bi ih očistili.

Obavezno nosite zaštitne naočari ako se bavite poslovima koji mogu dovesti do toga da vam strano telo završi u oku.
comments powered by Disqus