ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 21.04.2011 | 15:00

12 ideja kako da šarate uskršnja jaja

0
31360
12-ideja-kako-da-sarate-uskrsnja-jaja
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Jedna od stvari kojoj se svi radujemo za Uskrs je - ukrašavanje jaja. Postoji toliko različitih načina da je prosto nemoguće odoleti da se ne poigrate bojama i oblicima.Iscrtavanje jaja će biti mnogo lakše ako kao postolje koristite kolut selotejpa ili čašicu za jaja. Da bi obojena jaja dobila sjaj, izglancajte ih komadićem slanine ili krpicom natopljenom uljem.

Ukrašavanje salvetama
Isecite zaimljive motive sa salvete. Skuvajte i obojite jaja. Stavite isečenu salvetu na ljusku, pa pažljivo premažite etkicom koju ste umočili u umućeno belance. Neka se suši preko noći.

Oblici od nalepnica
Flaster ili jak selotejp isecite u razne oblike i oblepite skuvano jaje. Zategnite oblike parčetom najlon čarape i svežite je koncem. Obojite jaja u tamniju boju, pa uklonite nalepnice. Ukoliko uronite jaje u neku drugu, svetliju boju, dobićete zanimljive kombinacije.

Šaranje voskom za strpljive

Na običnu olovku nabodite čiodu sa loptastim vrhom. Otopite vosak, pa umačite pribadaču i brzo slikajte po jajetu. Za vreme voskarenja čiodu obavezno očistite od voska na plamenu sveće. Išarano jaje obojite, pa ostavite na pet minuta na 200 stepeni da se vosak otopi. Obrišite papirnatom maramicom. Isti postupak, ali malo grublje šare, možete da napravite uz pomoć voštanih bojica. Nefarbane delove možete da obojite tako što ćete jaje staviti u svetliju boju.

Ukrašavanje svilom
Isecite šaru sa stare svilene marame, košulje ili kravate tako da parče bude dovoljno veliko da obmota jaje. Preko svile stavite parče gaze i dobro stegnite gumicom. Stavite u posudu sa vodom, dodajte tri kašike sirćeta i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri. Odvežite, pusite da se prosuši pa premažite sa malo ulja. Šara sa tkanine će se kompletno oslikati na jaje.

Neizbežne najlonke
Stare najlonke isecite na trake širine jajeta. Uberite na livadi ili u dvorištu različite listove i cvetove. Naslonite ih na jaje, čvrsto pritegnite najlonkom, pa obojite (ajbolje lukovicom).

Vosak jaje
Jaje staviti na kolut selotejpa, pa paliti svećice u raznim bojama i pustiti da vosak kaplje po jajetu.

Pačvork jaja
Jaja obariti, ohladiti pa izlepiti parčićima šarenih tkanina ili čipkom. Umesto tkanine možete koristiti i kolažnim papirom.

Grebana jaja
Umutiti temperu sa žumancetom. Smesu ravnomerno naneti na jaje, pa osušiti. Iglom ili čačkalicom izgrebati motive po izboru, pa izglancati pamučnom krpom.

Džak - jaja
Umotati jaje u mrežicu od džaka od krompira, pa vezati koncem, a višak odseći. Mrežica ne sme da bude labava, da bi se lepo iscrtale njene konture na jajima. Jaja obojiti normalno. Kada se osuše, skinuti mrežicu.

Uskršnje jaje čuva od zla i bolesti
Prirodne boje za uskršnja jaja
Priprema za bojenje jaja
Gumica, kanap, čipka
Jaja se mogu išarati i običnom gumicom za tegle ili kanapom – umotajte i ukrštajte uzduž i popreko ljuske kuvanog jajeta, pa ga ofarbajte na uobičajen način. Čipku bi trebalo da dobro pričvrstite, najbolje najlonskom čarapom, da bi se niti lepo ocrtale.

Bojena jaja bez ljuske
Skuvajte jaja i oljuštite. U posudi rastvorite boju za jelo, pa supenom kašikom umačite jedno po jedno jaje

Šljokice i perlice
Razredite lepak istom količinom vode. Uvaljajte jaje u lepak, pa zatim u šljokice ili perlice. Ostavite da se osuši. Ukoliko imate vremena, uzmite tanku četkicu, pa lepite stakliće i perlice u oblicima koji vam se dopadaju.
comments powered by Disqus