ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 30.03.2011 | 11:51

Zašto kasni menstruacija?

0
30633
Zasto-kasni-menstruacija
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Svaka žena u nekom periodu života preživljava razdoblje kada se nešto neobično dešava sa – menstruacijom. Zašto toliko krvarim? Zašto mi kasni? Zašto sam dobila dva puta mesečno? Neredovna menstruacija nije neuobičajena za mnoge žene, ali je važno razumeti razloge zbog kojih se događa i šta time vaše telo pokušava da kaže.Smatra se da normalna menstruacija traje u proseku tri do sedam dana i pojavljuje se tridesetak dana od poslednjeg krvarenja. Posle nekoliko godina stvara se ciklus koji je toliko predvidiv da neke žene mogu da pogode čak i sat kada će dobiti sledeću menstruaciju. Da li će krvarenje biti slabo ili jako varira od žene do žene. Neke jako krvare i gube čak i do 12 kašičica krvi svakog meseca, dok druge gotovo da nemaju krvarenje (gube samo četiri kašičice krvi).

Nenormalnom menstruacijom se obično definiše bilo koja vrsta krvarenja koja je nenormalna u odnosu na nekoliko prethodnih ciklusa. To može uključivati sve, od menstruacije koja kasni do one koju ste dobili ranije, odliva ili slabog krvarenja. Ako ne patite od predmenstrualnog sindroma, nenormalnim se smatraju i teški grčevi, nadutost ili glavobolje.

Uzroci nepravilne menstruacije
Svaka žena doživi s vremena na vreme, a u većini slučajeva nisu opasne. Evo nekoliko najčešćih razloga koji mogu izazvati neredovnu ili nenormalnu menstruaciju:

* Trudnoća - Kada je žena trudna, telo proizvodi različite nivoe hormona koji čine da se menstruacija zaustavi. U nekim slučajevima žena će imati slabo krvarenje ili zakasnelu menstruaciju pre no što se razdoblje menstruacije završi. Ako postoji šansa da ste trudni, razgovarajte sa svojim doktorom.
Temperatura tela otkriva plodne dane
Pet znakova da ste pod stresom
Zašto je (pogotovo ženama) važan kalcijum?

* Stres - najčešći izazivač neredovne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, utiče na to koliko se estrogena i progesterona stvara u telu. Ako imate previše kortizola u krvotoku, trajanje i količina krvarenja može da se promeni.

* Dijeta – Promena težine je drugi najčešći razlog kašnjenja ili izostanka menstruacije. Telo zbog gojenja ili mršavljenja stvara različitu količinu određenih hormona koji utiču na to kada ćete da ovulirate.

* Fizička aktivnost – Telu je potrebna energija za menstruaciju. Ako sagorevate previše energije u teretani, neće ostati ništa što bi telo koristilo u onim danima.

* Antibebi pilule - Može potrajati nekoliko meseci, dok se telo ne navikne na dozu hormona koju sadrže pilule za kontrolu rađanja.

* Preterano konzumiranje alkohola - Jetra pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa žena metabolisanjem estrogena i progesterona. Preterana konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre i poremetiti proces normalizacije nivoa hormona u telu.

* Sindrom policističnih jajnika - Prilično česta komplikacija, izaziva je cista na jajnicima, koja sprečava redovnu ovulaciju. Ostali simptomi ovog poremećaja uključuju maljavost, debljanje, perut i neplodnost. Komplikacije uključuju endometriozu, raka jajnika i bolesti srca.

* Menopauza - Kao i kod trudnoće, u ovom razdoblju života menja se nivo hormona. Neredovna menstruacija može da se pojavi čak i deset godina pre menopauze (obično kada je žena u kasnim 40 ili ranim 50-im godinama).

* Lekovi - Ako ste nedavno bili bolesni i pili lekove, moguće je da će menstruacija zakasniti dan-dva. To je uglavnom zato što većina lekova ometa način na koji vaše telo proizvodi estrogen i progesteron.

Lečenje poremećaja menstrualnog ciklusa
Da li ćete uspeti nešto da popravite, zavisi od uzroka. Razgovarajte sa svojim doktorom o simptomima i koliko su vam izmenjene menstruacije. On može da vam prepiše plan lečenja koji uključuje hormonske kontraceptive ili dodatke (oba pomažu u regulisanju menstrualnih ciklusa i nivoa hormona), aktivnosti koje umanjuju stres, promenu načina prehrane i plan vežbanja.
comments powered by Disqus