ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 19.07.2009 | 00:00

Bolesti kože prouzrokovane parazitima

0
1966
Bolesti-koze-prouzrokovane-parazitima
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Dermatoze prouzrokovane parazitima kože razvijaju se kod životinja čija odbrambena moć opada kao posledica nekih sistemskih oboljenja, nedostatka kvalitetne ishrane, nekih hipovitaminoza čime se stvara dobra podloga za patogeno delovanje parazita.Simptomi parazitarnih dermatoza su izražen svrab, gubljenje dlake na različitim mestima, crvenilo kože, mehaničke povrede kao posledica češanja, jako perutanje i drugo Tipične promene kao i njihova lokalizacija zavise od vrste, količine i patogenosti kožnih parazita.

Šugarci su jedni od parazita koji mogu izazvati oboljenje. Prenose se direktno i indirektno, može se zaraziti i čovek. Kod sarcoptes šuge pasa promene su najčešće lokalizovane na ušima, podpazušnoj regiji , ingvinalnoj regiji, skočnim zglobovima.Zbog postojećeg svraba životinja pravi sve veće erozije na koži, pa može doći i do sekundarnih infekcija.

Otodektes šuga izaziva najčešće promene na ušima i ušnom kanalu, gde može izazvati teške zapaljive promene.

Notoedres šuga je česta kod mačaka. Promene su uglavnom na glavi i oko ušiju. Česte komplikacije ove šuge su otitis, konjuktivitis, anemija gubljenje težine .

Najčešći ektoparazit kod pasa je demodex canis . Ovaj parazit parazitira u dlačnim folikulima i lojnim žlezdama. Demodikoza se javlja najčešće kod pasa uzrasta tri do dvanaest meseci sa nepravilnom i deficitarnom ishranom. Može se ispoljiti i kod starijih pasa zbog pada imuniteta usled neke druge bolesti. Predilekciona mesta su oko usana, očiju, na obrazima, a kasnije na nogama i drugim delovima tela.

Prvo se primećuju polja bez dlake, zatim crvenilo tih delova pa skvamozne promene.

Ako se demodikoza počne lečiti na vreme dobri su izgledi za izlečenje, a ako pređe u generalizovani oblik moguća su i uginuća životinja.

Sada u veterinarskoj praksi postoje dobri preparati za oboljenja kože prouzrokovane parazitima. Samo je na vlasniku da na vreme uoči promene na svom ljubimcu, i da se sa lečenjem počne što pre.

Milan Tomić, dr veterine
[objavljeno: 07/11/2008]
comments powered by Disqus