ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 25.10.2010 | 11:32

Prevencija raka dojke

0
2251
Prevencija-raka-dojke
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Zloćudni tumori dojke su najčešće maligno oboljenje žena u Srbiji. Smatra se da svaka 12. žena u Srbiji oboli od raka dojke, a svake godine 1.300 žena umre od raka dojke. U najvećem procentu se javljaju kod žena preko 50 godina starosti, međutim, sve je veći broj mlađih žena sa ovim malignitetom. Faktori rizika za nastanak raka dojke su godine starosti, pojava oboljenja u porodici (majka, sestre), nerotkinje, prvi porođaj posle 30-te godine starosti, gojaznost.Takođe, kao značajan faktor rizika pominju se i prva menstruacija pre 12. godine života i menopauza posle 55. godine. Znaci raka dojke: pojedinačni čvrsti čvor u dojci koji ne boli, promene u boji i izgledu kože dojke ili kože pod pazuhom, promena u u veličini dojke, uvučena bradavica, pojave iscetka iz bradavice, pogotovo krvavog. U cilju prevencije raka dojke savetuju se redovni mesečni samopregledi dojke, klinički pregledi jednom godišnje kod žena starijih od 40 godina, mamografski pregled jednom u dve godine za žene starije od 50 godina. Samopregled dojki je najjednostavniji način za rano otkrivanje promena na dojkama. Preporučuje se svim ženama bez obzira na starost. Treba ga vr¹iti od petog do sedmog dana menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi treba da odrede jedan datum u mesecu kada će obavljati samopregled. Pri samopregledu dojke je važno uočiti promene u veličini, obliku dojki, čvor, izraslinu, otok ili ulegnuće, promenu položaja bradavice, iscedak iz bradavice, izražene vene na dojkama, crvenilo kože dojki, naboranu kožu, uvećane limfne čvorove u predelu pazuha. Samopregled dojki možete obaviti u per koraka:

Prvi korak: skinite se do pojasa, opružite ruke pored tela i stanite ispred ogledala. Posmatrajte svoje dojke tražeći bilo kakvu promenu u veličini, položaju ili obliku. Pogledajte i spreda i iz oba profila.

Drugi korak: stavite ruke u laktovima i podbočite se, potom opet pažljivo posmatrajte dojke u ogledalu spreda i iz profila.

Treći korak:
podignite ruke iznad glave, pa opet posmatrajte.

Četvrti korak:
podignite jednu ruku iznad glave, zamislite da je dojka kao sat, potom ispruženim prstima suprotne ruke, laganim kružnim pokretima počnite pregled iz položaja 12 od baze dojke ka bradavici u pravcu kretanja skazaljke na satu. Na kraju, palcem i kažiprstom pritisnite bradavicu kako biste proverili da li postoji iscedak. Isto učinite i sa drugom dojkom.

Peti korak: u ležećem položaju pod jednu lopaticu stavite mali jastuk, a zatim na isti način prstima suprotne ruke ponovite pregled kao u stojećem stavu.

Samopregled dojki nije zamena za specijalistički pregled, ultrazvuk dojki ili mamografiju. Oko 80 odsto promena nisu znaci raka, ali vas svaka promena koju uočite obavezuje da posetite lekara.
comments powered by Disqus