ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 16.10.2010 | 19:20

Aspergerov sindrom - kad deca govore poput vrhunskih profesora

0
6386
Aspergerov-sindrom-kad-deca-govore-poput-vrhunskih-profesora
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Deca koja imaju Aspergerov sindrom često imaju vrlo bogat vokabular - ipak, nisu pošteđena problema u društvenoj interakciji.Tokom 1940-ih Austrijski lekar Hans Asperger opisao je novu vrstu poremećaja iz autističkog spektra. Danas jedna od sto osoba pati od Apergerovog sindroma. Trideset godina nakon Aspergerove smrti, njegov poremećaj je još uvek predmet kontroverznih interpretacija.

Thomas Hulme ima samo deset godina i jako uživa u pisanju kratkih priča. Njegovo poslednje delo govori o ukletom kaminu; drugo pak o čoveku koga su oteli vanzemaljci. „Thomas je neverovatno inteligentan i ima zapanjujuć vokabular", rekao je njegov otac Ben. Ali usprkos njegovoj brilijantnosti, Thomas ima poteškoća u shvatanju instrukcija i lekcija i zato mu je potreban poseban učitelj u školi. On ima Aspergerov sindrom."U školi imam posebne nalepnice; ako se ponašam dobro, dobijem bodove, a gubim ih ako se ponašam zločesto", objašnjava Thomas. „Isto tako imam i pauzu za smirivanje."

Prvi put diagnosticiran pre 66 godina


Aspergerov sindrom otkriven je 1944. godine. Hans Aperger, po kome je poremećaj dobio ime, primetio je određeni uzorak društvene izolovanosti i repetitivnog ponašanja kod neke dece (uključujući i buduću Nobelovku Elfriede Jelinek, austrijsku književnicu). „Aspergerov sindrom je najteži poremećaj za dijagnostikovati", objašnjava profesor Gary McAbee, direktor odeljenja pedijatrijske neurologije u bolnici JFK u New Jerseyju. „Postoje neke tipične odrednice; primarno su to poteškoće u društvenim situacijama, opsednutost određenim interesima, ali za razliku od autistične dece, ona s Aspergerovim sindromom nemaju problema s govorom. Kad su simptomi blagi, jednostavno se pitate imali li dete Aspergera ili je samo malo čudno", kaže McAbee.

Štaviše, pojedina deca sa Aspergerovim sindromom - poput Thomasa Hulmea - imaju vrlo impresivan vokabular i to toliko da ih se često naziva malim profesorima. Ali ona teško razumeju razne društvene signale poput šala, na primer, i izbegavaju direktan kontakt očima, a imaju poteškoća i s percepcijom facijalnih ekspresija. Poremećaj postaje sve učestaliji - ili ga je barem lakše dijagnosticirati. Poslednji podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je autističnost među američkom decom porasla za 27 posto između 2002. i 2006. godine.

Asperger u postotcima-Oko 1 posto svetske populacije ima barem neki oblik autizma, uključujući Aspergerov sindrom. U poređenju s devojčicama, dečaci imaju oko 400 do 500 posto više šansi da budu autistični.

Asperger je umro kao vrlo poznat čovek 21. listopada 1980. godine. Međutim, 30-ak godina kasnije umreti bi mogao i njegov sindrom. Planira se izostavljanje Aspergerova sindorma iz novih medicinskih priručnika kao zasebnog poremećaja i njegovo uključivanje u definiciju autizma. „Nažalost, to bi mogli imati velik uticaj na život malog Thomasa", kaže njegov otac. „Ako se Thomasova klasifikacija prebaci a Apergerova sindroma na autizam, on će pomisliti da prima tretmane koji ne odgovaraju njegovim potrebama. Thomas sam sebe vidi kao osobu s Aspergerovim sindromom i nema problema s tim. Ako se to promeni i on sam sebe bude morao smatrati autističnim, to će biti vrlo zbunjujuće i uznemirujuće za njega samoga", dodaje Ben Hulme.

Ruska istorija i luksuzni kruzeri

Jedna od odlika Apergerovog sindroma su opsesije. Većina osoba s tim sindromom pokazuje veliko zanimanje u ekstremno organizovanim predmetima poput kartografije i arhitekture. Jedan mlađi pacijent dr. McAbeeja je znao apsolutne sve o ruskoj istoriji s početka 19. veka; drugi je bio stručnjak za podmornice, treći za luksuzne brodove. Brama Cohena, osnivač firme BitTorrent, krasi epitet kompjuterskog genija. A on sam svoje tehnološke veštine pripisuje Aspergerovom sindromu koji mu omogućuje da se satima i satima bavi kodiranjem.

„Pravi" autizam utiče i na braću i sestre


Deca s Aspergerovim sindromom nemaju problema u govoru, ali braća i sestre dece koja su autistična, na primer, imaju. Istraživači sa spomenutog univerziteta tvrde kako 20 posto dece koja imaju autističnog brata ili sestru takođe ima problema u govoru. Deca s dva ili više autističnih bliskih rođaka u porodici izložena su najvećem riziku od sličnih govornih problema.

Profesor Declan Murphy, psihijatar pri SLaM-u, najvećoj bolnici za mentalno zdravlje u Ujedinjenom Kraljevstvu čitateljima Metroa daje odgovor na nekoliko pitanja o Aspergerovom sindromu.

Kako se definiše Aspergerov sindrom?

Lekari su sve više skloni da misle da se radi o obliku autizma, ali bez govornih mana. Sve veći broj otkrivenih slučajeva Aspergerovog sindroma ukazuje na to da postajemo sve više svesni njegove prisutnosti, a ne da poremećaj postaje sve učestaliji. Sada nam je jasnije da genetski nije puno drugačiji od autizma.

Koga sve pogađa?

Oko četiri puta je češći kod dečaka nego devojčica. Ako imate dete s Aspergerovim sindromom, velike su šanse da će ga i sledeće dete imati. Ali ne prelazi s generacije na generaciju.
comments powered by Disqus