ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 21.07.2010 | 00:00

Lečenje trauma ekstazijem?

0
1546
Lecenje-trauma-ekstazijem
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Naučnici tvrde da ekstazi može da pomogne u lečenju bolesnika sa postraumatskim stresnim poremećajem. Malo istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 20 pacijenata pokazalo je da ova droga poboljšava učinak psihoterapije.Američki istraživači dobili su odobrenje za sprovođenje šire studije među vojnim veteranima. Smatra se da ova droga smanjuje strah, što pacijentima omogućava da od svojih terapija dobiju više.

Za ovo istraživanje pacijenti su bili odabrani na osnovu strogih kriterijuma. U pitanju su ljudi koji godinama pate od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i kod kojih konvencionalno lečenje nije dalo rezultate. Iz istraživanja su bili isključeni oni koji su u prošlosti patili od psihoze i zavisnosti.

Pacijentima su ponuđenje dve psihoterapiske sesije u trajanju od osam sati, raspoređene na nekoliko sedmica, s tim da je njih 12 dobilo dozu ekstazija, a osmoro je dobilo placebo.

Dva meseca kasnije, kod deset od 12 pacijenata koji su dobijali ekstazi, zabeleženi su dobri rezultati i nije bilo nuspojava. Suprotno tome, kod samo dvoje od ukopno osmoro pacijenata koji su dobijali placebo došlo je do poboljšanja.

Psihijatar Majkl Mitefer koji je rukovodio istraživanjem, izjavio je da su i ranije stotine pacijenata na klinikama dobijale ekstazi radi pojačanja terapije.

"Izgleda da je ekstazi koristan u procesu lečenja traume", kazao je on.

Američki istraživači prate stanje pacijenata kojima je davan ekstazi kako bi proverili da li će nastaviti sa uzimanjem droge da bi se relaksirali. Prema dosadašnjim pokazateljima, rezultati su ohrabrujući, odnosno nije došlo do uzimanja droge radi relaksacije.

Pojedini stručnjaci smatraju da je teško izvući pouzdane zaključke zbog malog broja pacijenata obuhvaćenih istraživanjem.

Oni upozoravaju da je zloupotreba droge u vezi sa mnogim problemima mentalnog zdravlja, uključujući i PTSP, zbog čega smatraju da je potrebno mnogo više podataka pre nego što bi ekstazi bio preporučen za lečenje trauma.
comments powered by Disqus