ARHIVA
Objavio: smedia.rs 06.05.2013 | 09:10     Smedia preuzela: 06.05.2013 | 09:10

Lek za sedu kosu? Naučnici kažu da će uskoro moći da VRATE promenu bez operacija i boja

0
1854
Lek-za-sedu-kosu-Naucnici-kazu-da-ce-uskoro-moci-da-VRATE-promenu-bez-operacija-i-boja
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Otkriven je lek, koji pod uticajem sunca vraća vašu prirodnu boju u kosu, a veoma je uspešan i kod depigmentacije kože, tvrde grupa naučnika iz tri zemlje.Neželjene sede bi uskoro mogle da postanu stvar prošlosti, sudeći po timu istraživača iz Holandije, Nemačke i Velike Britanije.

Kosa sedi zbog "ogromnog epidermalnog oksidativnog stresa" kroz akumulaciju hidrogen peroksid u folikuli vlasi, što izaziva da dlaka bledi iznutra ka spolja.

Taj proces može da se izleči odgovarajućim lekom koji se opisuje kao tropska supstanca koju aktivira sunčeva svetlost, što sprečava da kosa sedi.

***Najlakši načini da napravite seksi talase u kosi

Studija u kojoj je učestvovalo 2411 ljudi je pokazala da isti lek deluje i na kožno oboljenje vitiligo, koje izaziva depigmentaciju delova kože. Posle tretmana pseudokatalaze aktivirane suncem, pigment se vratio u kožu i trepavice, kažu naučnici.

"Poboljšanje kvaliteta života posle totalne ili čak parcijalne repigmentacije je dokumentovano," rekla je dr Karin Šalreuter sa Instituta za poremećaje pigmentacije iz Holandije, autorka studije. Šalreuter nije rekla kada će lek za sedu koci i vitiligo postati dostupan u prodaji.

***Bez botoksa: Tri saveta za čelo bez bora "mrštilica"

***Lepa kosa u svakoj prilici: Pet frizura koje nikad ne izlaze iz mode (FOTO)

(dailymail, Foto: Gulliver/Thinkstock)
comments powered by Disqus