ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 29.05.2010 | 18:19

Kako se računaju plodni dani

0
17053
Kako-se-racunaju-plodni-dani
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Postoji više načina za određivanje plodnih dana u toku ciklusa. Pre svega treba shvatiti da se plodni dani definišu kao vremenski INTERVAL koji počinje prvog, a završava se poslednjeg plodnog dana.Najprikladnijom računicom intervala plodnih dana se smatra sledeća:

prvi plodni dan = najkraći menstruacioni ciklus (u poslednjih godinu dana) - 20 dana,
poslednji plodni dan = najduži menstruacioni ciklus (u poslednjih godinu dana) - 10 dana.

Ako su svi vaši ciklusi u poslednjih godinu dana bili na 26 ili 30 dana, interval plodnih dana je u tom slučaju od 6. do 20. dana ciklusa. U ovom intervalu se odigrava ovulacija ali i dani koji joj prethode i slede takođe su plodni (što je uslovljeno "vekom" trajanja spermatozoida i oslobođene jajne celije).

U ciklusu dužine 28 dana ovulacija se dešava 14. dana, ali kako ciklusi mogu fiziološki varirati (21-35 dana), nikada se unapred ne može reći kako će aktuelni ciklus biti "isprogramiran" i kada će se ovulacija desiti.

Za precizniju procenu momenta ovulacije može poslužiti ultrazvučno praćenje rasta i razvoja folikula na jajnicima to jest metoda folikulometrije.

Iz svega sledi da je metoda računanja neplodnih dana nepouzdana metoda kontracepcije i da samo primenjivanje pouzdane i kontinuirane kontracepcije obezbeđuje zaštitu.

Zato dok ne ustanovite da je partner polno zdrav, a u cilju pouzdane zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti (ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama) koristite dvostruku kontracepciju: kondom i pilule, a kada ustanovite da je partner polno zdrav možete nastavitii samo sa pilulom, piše na sajtu 21.dan.

Kontraceptivna pilula je pouzdano i komforno sredstvo kontracepcije. Pilula vas uvodi u hormonsku ravnotežu i reguliše menstrualni ciklus tako što menstruacije dolaze na vreme, oskudnije su, kraće traju i nisu bolne.

Ukoliko ste zdrava osoba sa zdravim navikama, pilulu možete koristiti u kontinuitetu i do 10 godina ili do željene trudnoće uz uredne ginekološke kontrole. Pilula ne utiče na plodnost, buduću trudnoću i plod.
comments powered by Disqus