ARHIVA
Objavio: smedia.rs 01.04.2013 | 14:22     Smedia preuzela: 01.04.2013 | 14:22

Četiri građevine koje jednostavno morate da vidite (FOTO)

0
4224
Cetiri-gradjevine-koje-jednostavno-morate-da-vidite-FOTO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Kao što postoje razna mesta na ovom svetu koja zadivljuju svojim postojanjem, tako postoje i fascinantne građevine koje biste trebali da vidite uživo barem jednom u životu.Iako je svet prepun neobičnih i očaravajućih arhitektonskih formi, manji deo njih se ističe predivnom arhitekturom, bogatom istorijom i neverovatnim dizajnom.

1. Tadž Mahal

Predivna građevina bogate istorije smeštena je u indijskom gradu Agri, a izgradio ju je car Šah Džahan za svoju treću ženu Persijanku Mumtaz Mahal. Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, otomanskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.

Gradnja je započela 1632. godine, a završena je 20 godina kasnije. Godine 1983. Tadž Mahal je uvršten u UNESCO-ovu listu svetske baštine.

***Prelepi gradići: Mesta za koja možda nikad niste čuli, a treba ih videti (FOTO)

2. Opera u Sidneju

Smeštena je u centru Sidneja Australiji i predstavlja pravo umetničko središte – jedna je od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svetu s više od 1.500 izvođenja i više od 1,2 miliona posetilaca svake godine. Godine 2007. uvrštena je na UNESCO-ov spisak mesta svetske baštine u Australiji i Okeaniji.Osmislio ju je Danac Jorn Utzon, a prvi put je otvorila vrata 1973. godine. Duga je 183 i široka 120 metara, a izgrađena u ekspresionističkom modernom umetničkom stilu, s nekoliko prethodno napravljenih velikih betonskih školjki koje formiraju krov opere.

***Čemu toliko poziranje? Bebe koje su pokvarile sliku (FOTO)

3. Katedrala svetog Vasilija

Katedrala svetog Vasilija Blaženog nalazi se na poznatom Crvenom trgu u Moskvi. Izgrađena je po naređenju Ivana IV (poznatijeg kao Ivan Grozni), kao obeležje njegovih osvajanja posle velike ruske pobede nad Tatarima između 1550. i 1560. godine. Za njen veličanstven izgled zaslužni su arhitekti Barma i Postnik.

Katedrala se sastoji od osam manjih crkava okupljenih oko jedne glavne. Toranj glavne građevine, koji ima oblik šatora, okružen je maštovitim šarolikim kupolama.***Moćne slike koje će vas dirnuti u srce (FOTO)

4. Koloseum

Ova poznata svetska građevina, originalno nazvana Amfiteatar Flavijevaca, nalazi se u Rimu. Ime je dobila po kolosalnoj skulpturi cara Nerona, koja se nalazila ispred amfiteatra. U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe, koje je moglo da prati 50.000 gledalaca.

Godine 2007. uvršten je među novih sedam svetskih čuda. Gradnja je započeta 72. godine, za vreme cara Vespazijana, a dovršena je desetak godina kasnije, za vreme vladavine njegovog sina Domicijana.***Čokoladne lizalice: Najzdraviji slatkiš na svetu! (FOTO)

(magazin, Foto: homedit)
comments powered by Disqus