ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 21.05.2010 | 00:00

Možemo li se rešiti crva sumnje

0
5047
Mozemo-li-se-resiti-crva-sumnje
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Živeti u ljubomori ili živeti pored nekoga ko je ljubomoran svakako ne čini život lepšim. Svakidašnje brige i nepoverenje samo nam ulivaju stres i čine nažao. Zašto smo ljubomorni, što učiniti i kako se rešiti ljubomore pitanja su koja zahtevaju zasebne odgovore. Pa počnimo…Negativne misli – Okanite se negativnih misli. Budete li celo vreme mislili na to s kim je vaš partner i šta radi, samo ćete se još više uzrujati i upropastiti sebi dan. Ukoliko je vaš partner na poslovnom putu ili s prijateljima na proslavi, pozovite i vi prijateljice te se ludo zabavite. Najbolji način da ne mislite o tome što on sada radi je tako da i vi radite nešto što će vam odvratiti misli.

Zivkanje
– Opustite se i nemojte svako malo pozivati partnerov broj da vidite šta radi i s kim je. Takvim nastupom ne izgledate nimalo privlačno, niti će vaš odabranik imati želju da vas nazove. Setite se da se osećaj ljubomore prvobitno javlja zbog pomisli da se dešava nešto što se ne bi trebalo - to ne znači da se to stvarno i dešava.

Ne trudite se – Ne trudite se da saznate nešto što biste hteli da saznate. Najčešće nije ono što sumnjate, a vi ispadate smešni. Ako vaš partner zaista i radi zabranjene stvari, vi ćete to saznati kad-tad. Tu i tamo sasvim je dozvoljeno onako suptilno proveriti što partner radi i kuda se kreće kada niste u blizini. No pokušavate li konstantno doznati nešto što ni sami ne bi hteli saznati, samo će vas umrzovoljiti, a njega – odbiti.

Privatnost – Svako ima pravo na privatnost, svoj mali kutak mira u kojem može uživati i biti svoj. Kako vi ne volite da se vaš mir narušava, nemojte niti vi narušavati tuđi. Učestalo kopanje po mobilnom, e-mailu, facebooku, imeniku, laptopu i lozinkama vašeg muškarca rušite pravo na privatnost. Pa što ako je posetio neku stranicu koja vam se ne sviđa. Uzmite u obzir da i vi obraćate pažnju na kojekakvog zgodnog glumca bez majice na plakatu. No to ne čini preljubu. Tu i tamo pokoja pročitana poruka od vašeg dragog je u redu, ali ne i stalno kopanje, zavirivanje i sumnjičenje.

Mane
– Prihvatite ih. I svoje i njegove. Zapamtite da niko nije savršen te da smo ljudi od greha. Muškarci često vole da pogledaju drugu ženu, no to ne znači nužno da bi vas zamenili s istom. Ukoliko pokažete partneru da možete i nudite bolje od njenog izgleda, padaće vam pred kolena. Zato prestanite da zanovetate oko gledanja drugih žena već pokažite stav.

Sigurni u sebe– Budite sigurni u sebe. Osim što će vam pomoći u izgradnji samopouzdanja, delovaćete puno pozitivnije i privlačnije. Ukoliko pokažete da vas nimalo ne dira njegovo komentarisanje žena s prijateljima, komentari će postati sve manji. No sve ima svoje granice. Ukoliko vaš dragi doista pređe svaku meru vreme je da mu kažete.

Razgovor – Ukoliko stvarno sumnjate u svog partnera, vreme je da sednete za sto. Recite mu vaše strahove i misli. Zašto to mislite, i zašto mu ne verujete. Pokušajte pronaći nekakav kompromis. Primera radi dogovorite se da će nazvati svaka dva sata, ili ako neće doći kući u najavljeno vreme da će javiti zašto će kasniti, ili da će prekinuti kontakt s bivšom devojkom. U redu je od vas da tražite takve stvari. No nemojte od njega zahtevati da prekine potpunu komunikaciju sa ženskim rodom, ili muškim prijateljima. Sve ima svoje granice, a razgovorom i zajedničkim dogovorom se sve da rešiti.

Prerano donošenje zaključaka
– Nazvali ste ga a u pozadini telefona čuje se ženski glas. Vi sasvim ljuti i brzopleti prekidate razgovor, i šaljete preteću i tugaljivu poruku punu besa i emocija. Ne brzajte. Dopustite vašem partneru da vam objasni o čemu ili kome se radi, u kakvoj se situaciji nalazi i gde je. U laži su kratke noge, a mi žene jako dobro baratamo s rečima. Zato se opustite i ne pokazujte da ste uvređeni. Ukoliko laže, neće dugo, a vi ćete jako brzo shvatiti.

Radost – Ukoliko se zapitate što bi vas sve činilo ljubomornim kada biste dopustili, popis bi bio jako dugačak, zar ne? No pokušajte se skoncentrisati na pozitivne i radosne stvari u vezi. Obnovite ono što vas je jednom činilo srećnom s dotičnim, te ponavljajte rituale.

Svako ko oseti to grozno stanje ljubomore doći će do zaključka da je ona vrlo destruktivna, i to samodesktruktivna, najviše boli naneće onome koje ne može kontrolisati i obuzdati. No, ako joj priđete dovoljno razumno, shvatićete da ste doprineli mnogo, kako sebi, tako i vašoj vezi.
comments powered by Disqus