ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 10.05.2010 | 16:46

Odlični načini primene sirćeta u domaćinstvu

0
4195
Odlicni-nacini-primene-sirceta-u-domacinstvu
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Pre nego što se odlučite za skupe deterdžente, poklonite malo poverenja sirćetu,najbolje
je belo alkoholno sirće.Police s deterdžentima prepune su proizvoda za čišćenje što otežava izbor pri kupovin, ali i povećava razočaranje kad sredstvo za koje se odlučimo ne ispuni obećanje proizvođača prilikom čišćenja.

Hemikalije koje nam se nude pune su štetnih materija, skupe su i imaju vrlo upitnu delotvornost, dok nam je s druge strane uvek na raspolaganju znatno povoljnija i praktičnija alternativa - sirće.

Belo sirće poznato je kao univerzalno sredstvo za čišćenje i može se koristiti za najrazličitije oblike prljavštine, među kojima ističemo:

1. Sudopera - otopite 170 g soda bikarbone u šoljici vrućeg sirćeta, polijte po sudoperi i ostavite da stoji 5 minuta, nakon toga isperite vodom i sudopera će se sjajiti kao nova.

2. Kante za smeće - zamrznite sirće poput kockica leda, zatim ih uz malo vode otopite u kanti za smeće i rešićete se neugodnog smrada iz kante.

3. Radne površine - umesto hemikalija i raznih sprejeva, površine u kuhinji počistite krpom namočenom u sirće. Sirće možete uliti i u bočicu koja ima sprej što će vam olakšati njegovu primenu.

4. Frižider - mešavinom koja se sastoji od jednakog dela vode i sirćeta isperite unutrašnjost frižidera.

5. Mašina za pranje sudova - rešite se taloga deterdženta i sapuna tako da jednom mesečno, šoljicu sirćeta stavite u deo za prašak te uključite praznu mašinu.

6. Šporet - direktno na masne mrlje utrljajte malo sirćeta te ostavite da deluje 15 minuta i obrišite suvom krpom.

7. Šoljice - rešite se tragova čaja i kafe u šoljicama na način da mešavinu sirćeta i soli nežno utrljate preko mrlja.

8. Posuđe - lonci će izgledati kao novi ako u njima zakuvate jednaki deo vode i sirćeta.

9. Nalepnice i etikete se mogu lakše ukloniti kada se prethodno namažu sirćetom. Ostavite da odstoje preko noći i lako ćete ih skinuti.

10. Glava tuša - u vrećicu pomešajte šoljicu sirćeta i 80 grama soda bikarbone te u nju umočite glavu tuša. Ostavite da deluje sat vremena te glavu isperite vodom.

11. WC šolja - pre spavanja u WC šolju ulijte dve 2 šoljice sirćeta i ostavite da eluje preko noći. Ujutro jednostavno pustite vodu i šolja će biti čista.

12. Dezinfekcija - drvene daske za seckanje pune su bakterija, a praktično sredstvo za dezinfekciju je upravo sirće.
comments powered by Disqus