ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 30.04.2010 | 00:00

Legalizacija marihuane u svrhe lečenja u SAD

0
1416
Legalizacija-marihuane-u-svrhe-lecenja-u-SAD
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Administracija predsednika Obame novim zakonskim odredbama na federalnom nivou priznaje korišćenje marihuane za lečenje.Američki predsednik Barak Obama učinio je prvi korak ka legalizaciji upotrebe marihuane u medicinske svrhe u SAD.

Obamina politika označava važnu promenu u odnosu na prethodnu administraciju Džordža Buša koja je insistirala na federalanim zakonima o suzbijanju upotrebe narkotika, ne osvrćući se na zakonske odredbe pojedinih država u kojima je marihuana označena kao specifično medicinsko sredstvo.

Obamina administracija će novim zakonskim odredbama precizno odrediti slučajeve u kojima američki federalni agenti za narkotike neće hapsiti niti zakonski goniti građane koji puše marihuanu iz medicinskih razloga.

Neće biti kažnjavani ni njihovi dobavljači, odnosno dileri koji rade u američkim saveznim državama koje dopuštaju upotrebu marihuane radi lečenja, javile su agencije.

Ukupno 14 američkih država dopušta uzimanje marihuane radi lečenja više nervnih i neuroloških oboljenja, psihičkih tegoba i raznih emotivnih stanja izazvanih drugim osnovnim oboljenjima.

U SAD marihuanu su u medicinske svrhe legalizovale: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Havaji, Mejn, Merilend, Mičigen, Montana, Nevada, Novi Meksiko, Oregon, Roud Ajlend, Vermont i Vašington.

U tim američkim saveznim državama je pravosudnim organima precizno određeno do koje se granice u istragama mogu tolerisati distribucija i upotreba marihuane. Naglašeno je da se neće dopustiti da legalizacija marihuane za potrebe medicinskih tretmana bude pokriće za druga kaznena dela.

U Kaliforniji, Roud Ajlendu,Koloradu i Novom Meksiku postoje lekarske ordinacije i manje poliklinike u kojima se leči marihuanom i ona prodaje određenim pacijentima radi lečenja. Takve medicinske službe sada mogu otvoreno da se oglašavaju i nude usluge za koje su dosad imale pokriće u zakonima saveznih država, ali ne i na federalnom nivou.

U Kaliforniji, posebno u severnim delovima, ima manjih poseda na kojima se uzgaja marihuana za medicinske svrhe. Legalizacija proizvođačima otvara prostor za delovanje i nameće poreze.

Mnogi Amerikanci se i dalje protive legalizaciji marihuane čak i pošto se radi o njenom korišćenju u medicinske svrhe. I dok u 14 američkih saveznih država marihuana postaje legalizovana, u 15 država se zaoštrava kampanja protivljenja.

Prema anketi pula AP-CNBC, koja je urađena početkom aprila na 1.001 anketiranom širom SAD, mnogi Amerikanci smatraju da će legalizacija marihuane poruzrokovati porast stope kriminala, a neki čak kažu da će "povećati ludilo".

Oko 33 odsto ispitanika se izjasnilo za legalizaciju, a 55 odsto je odlučno protiv. što se tiče starosne granice, za legalizaciju su mlađi ispod 30 godina, njih je oko 54 odsto, dok su protiv ljudi stariji od 65 godina kojih u ukupnoj masi anketiranih ima 73 odsto.

Ukupno 64 odsto ispitanika podržava ideju o legalizaciji marihuane, a 74 odsto je uvereno da ona može medicinski da pomogne nekim ljudima.

Samo oko 14 odsto ispitanika je izrazilo spremnost da razmisle i eventualno promene stav protivljenja legalizaciji marihuane.
comments powered by Disqus