ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 24.04.2010 | 17:40

Rešite se štetočina u kuhinji

0
8563
Resite-se-stetocina-u-kuhinji
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Mravi, vinske mušice, moljci... mogu biti iritantni, no uz prirodne recepte lako ćete ih se rešiti.Nema nečeg iritantnijeg od sitnih štetočina u kuhinji kojih se nikako ne možete rešiti. Mravi na kuhinjskom podu, mušice oko voća, moljci iz kuhinjskih ormarića... Svih ovih štetočina možete se lako i na prirodan način rešiti.

Korak 1: Očistite

Ako prestanete ostavljati hranu svuda, nećete morati brinuti o štetočinama koje ta hrana privlači. Očistite sve površine u kuhinji, prebrišite sve kuhinjske ploče i sudoperu, te redovno brisite podove. Povrće, voće i ostale namirnice držite u njima predviđenim mestima.

Korak 2: Koristite ulje na bazi peperminta


Ulje paprene metvice (pepermint ulje, Mentha piperita) je odlično protiv svih vrsta kuhinjskih sitnih štetočina. Kako biste se rešili moljaca najpre detaljno očistite ormarić u kojem ste ih zatekli (sve detaljno očistite, uključujući sve posude i kutijice, kako ne bi ostale larve moljaca). Zatim pomešajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilovane vode. Ovaj rastvor koristite kako biste prebrisali sve površine. Ili još bolje natočite je u posudu s pumpicom i poprskajte. Ovakav rastvor može da stoji godinama u zatvorenoj posudi, no toliko je koristan da ćete poželeti da ga što ćešće koristite. (Dodatni savet: protiv moljaca odličan je i lovorov list. Stavite lovor u ormariće, posude, otvorene kutije s testeninom ili pirincem)
Ulje peperminta pomaže i protiv mrava. Nakon što očistite sve kuhinjske površine, prebrišite ih i rastvorom mente i destilovane vode, ili jednostavno na vlažnu krpu nakapajte nekoliko kapi ulja peperminta i prebrišite. Ovo ne samo da će vam pomoći da se rešite mrava (jer mrze miris mente), već će vam kuhinja odlično mirisati.

Korak 3: Uhvatite vinske mušice

Kako biste se rešili vinskih mušica morate ih uhvatiti. Uzmite praznu bocu od vode ili soka i u nju ubacite nekoliko komadića voća, recimo jabuke. Od papira napravite levak, s time da donji deo mora biti jako uzak. Stavite levak u otvor boce. Mušice će ući unutra, ali neće moći izaći. Kako vam se mušice ne bi nakupljale u kući nemojte napolju ostavljati zrelo ili pokvareno voće ili povrće.

Korak 4: Rešite se buba

Najgora (i najodvratnija) štetočina u kuhinji su bube. Kako biste ih se rešili pripremite im nešto da prigrizu. Evo recepta: 1 deo borne kiseline (acidi boricij) u prahu, 1 deo belog brašna i 1 deo belog šećera. Stavite mešavinu na papir ili aluminijumsku foliju i stavite iza i u ormariće, ispod/iza frižidera i sporeta. Samo se pobrinite da psi, mačke ili deca ne mogu doći u dodir s tom mešavinom jer je borna kiselina otrovna. Ali je zato veoma efikasna protiv buba.
comments powered by Disqus