ARHIVA
Objavio: smedia.rs 13.11.2012 | 15:25     Smedia preuzela: 13.11.2012 | 15:25

Nar – Najlekovitije voće na svetu

0
7185
Nar-Najlekovitije-voce-na-svetu
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Mnoge studije su potvrdile da se radi o jednom od najlekovitijih voća na svetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.Pokazalo se i da dnevna doza ekstrakta nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Naučnici smatraju da bi smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za 17 posto.

Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog creva, leukemiju i sprečavaju promene koje podstiču rast tumora.

***Flaširana voda: Prevara kao posledica veštački stvorene potražnje (VIDEO)

Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.

Sadrži fitokemikalije koje podstiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže isceđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

***Sačuvajte memoriju: Vežbanje čuva mozak od oštećenja nastalih zbog masne ishrane

Istraživanja su pokazala da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, a bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.

Masne kiseline koje sadrži smanjuju otoke i bol u mišićima.

Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.

Uz sve nabrojeno, sok od nara poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitet spermatozoida.

Primena nara u domaćinstvu je velika, od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj.

***Crni čaj sprečava dijabetes tipa dva i debljanje

***Kako vide oni koji ne raspoznaju boje (FOTO)

***Najbolja motivacija za dijetu: Srela bivšeg sa novom, zgodnom devojkom i smršala 45 kilograma

(magazin)
comments powered by Disqus