ARHIVA
Objavio: smedia.rs 19.08.2012 | 07:12     Smedia preuzela: 19.08.2012 | 07:32

Najbolja zabava za decu je besplatna!

0
1333
Najbolja-zabava-za-decu-je-besplatna
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Roditelji uopšte ne moraju da troše novac na skupe tematske parkove ili drugi vid plaćene zabave za decu, jer su deca podjednako srećna igrajući se sa vodom ili u parku, kažu nalazi istraživanja.Pravljenje skloništa, penjanje na stabla ili stare, tradicionalne igre na otvorenom, predstavljaju izvor uzbuđenja i radosti za decu, događaje koje će pamtiti i kojima će se radovati.

U istraživanju, deca u dobu od pet do 11 godina bila su zamoljena da rangiraju svoje omiljene aktivnosti prema kriterijumimć kao što su: koliko je zabavno, koliko ih je činilo sretnima, te koliko je neka aktivnost posebna i nezaboravna. ***Pogrešan pristup: Učestalo fizičko kažnjavanje dece na javnom mestu

Rezultati su potom poređeni sa troškovima "pružanja jedinstvene zabave za decu“.

Tri aktivnosti koje deca najviše vole su: igra u vrtu ili parku, igra sa vodom, te pravljenje skrovišta. Ostale omiljene aktivnosti koje su se našle na listi top deset su: hranjenja pataka, branje bobica i jedenje sladoleda. Skuplje aktivnosti poput izleta u zoološki vrt, zabavni park ili druge atrakcije bili su mnogo niže na listi, rangirani brojevima 20 i 21.

Zaposleni roditelji osećaju ogroman pritisak i obavezu da zabave svoju decu tokom letnjih odmora i raspusta, i zbog toga često troše prava mala bogatstva na putovanja u tematske parkove, te sportske i druge aktivnosti. Gotovo tri od deset roditelja (29%) izjavili su da smatraju kako njhova deca neće uživati u letjem raspustu ako ih ne odvedu na izlet u tematske parkove, piše Roditeljstvo. ***Zabrinjavajuće: Zbog čega pubertet počinje sve ranije?

Dečji psiholog, dr. Linda Papadopulos, kaže - "Letnje uspomene traju ceo život, a roditelji mogu puno da nauče iz onoga što su nam njihova deca rekla u ovom istraživanju. Dok su oni zauzeti zarađivanjem novca kako bi deci priuštili skupe zabavne aktivnosti, većina dece ceni jednostavne užitke koje leto donosi, a to je provoditi vreme sa prijateljima i porodicom. Za decu, količina vremena sa roditeljima je jednako važna kao i kvalitet tog vremena." ***Zaustavite razmažene ispade: Četiri koraka protiv kukanja i dreke

Ona je dodala: "Roditelji i sami kažu da su im najdraža sećanja iz djetinjstva igranje sa prijateljima ili vožnja biciklom. Upravo su to one vrednosti koje treba da podstiču i kod svoje dece."
comments powered by Disqus