ARHIVA
Objavio: smedia.rs 16.06.2012 | 07:37     Smedia preuzela: 16.06.2012 | 07:57

Saveti za ublažavanje suparništva između vaše dece

0
1250
Saveti-za-ublazavanje-suparnistva-izmedju-vase-dece
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Prepirke, ljubomora, takmičenje za pažnju, čak i glasne svađe, potpuno su normalne kada je u pitanju više dece u istoj kući. Pitanje je šta i koliko roditelji mogu da urade da rivalstva među decom bude što manje.U svakoj porodici sa dvoje i više dece pojaviće se rivalstvo među decom, pre ili kasnije. Zapravo, bilo bi pravo čudo da rivalstva uopšte nema.

Pre svega, treba biti svestan da je fenomen rivalstva među braćom/sestrama star koliko i čovečanstvo, i da će ga uvek biti. Do određene mere, takvo ponašanje jednostavno treba prihvatiti jer je potpuno normalno. Čak i u porodicama u kojima su deca starija, suparništvo može da izađe na površinu.

Treba razumeti razloge takvog suparništva. Neke od najčešćih su: pol, uzrast (uključujući i redosled rođenja), razlike ličnosti, te stav roditelja. Budimo iskreni, način na koji odgajamo decu i pravila koja postavljamo pomalo se, kroz iskustvo, menjaju sa godinama i sa svakim narednim detetom. Zato, nije ni čudo da se najstarije dete tretira malo drugačije nego ostala deca u porodici. Isto tako, u nekim porodicama, namerno ili slučajno, dečaci se tretiraju drugačije nego devojčice, a roditelji svakako pokazuju i različita očekivanja od svakog deteta.

Roditelji i sami mogu da budu uzrok rivalstva među braćom/sestrama. Iako roditelji uvek nastoje da se odnose preme svoj svojoj deci isto i da im daju istu pažnju, brigu i ljubav, ipak se desi da se roditelj više veže za određeno dete ili da jednostavno usled životnih okolnosti više pažnje ili vremena poklanja jednom detetu. Deca imaju tendenciju da reaguju i na najmanju razliku u tretmanu ili stavu. Donosimo deset saveta za roditelje kako bi barem ublažili suparništvo između svoje dece. ***Sjajne osobine koje bi trebalo da pokupimo od dece

1. KOMUNIKACIJA. Prvi veliki korak je dozvoliti deci da izraze svoje osećanja kroz razgovor (bes, ljutnja, ljubomora, frustracija, itd.). Razgovarajte o takvim osećanjima sa uvažavanjem, pokažite prvenstveno da razumete zašto se tako oseća, a tada razgovarajte o istim osećanjima, samo iz druge perspektive – iz perspektive drugog deteta. Cilj je da dete uvidi da destruktivan način (tuča, vika, otimanje igračaka) neće pomoći, jer njegov brat/sestra nije razumeo/razumela da se on tako oseća.

2. USPOSTAVITE KUĆNA PRAVILA. Ovde je reč o granicama koje vi kao roditelj postavljate, i koje su apsolutne i neoborive. Na primer, ako se deca često svađaju oko igračaka, podelite igračke u tri kutije, po jedna za svako dete i jedna zajednička. Pravilo može da bude da ni jedno dete ne uzima igračke iz kutije onog drugog, ali da se mogu lepo igrati sa zajedničkim igračkama. Možda se iznenadite ako sve igračke završe u zajedničkoj kutiji. Tako možete da eliminišete neke od najčešćih razloga za svađu između dece.

3. RODITELJSKI STAV. Roditelji moraju da imaju dosledan stav. Ako je nešto rečeno, to tako treba i da ostane inače deca mogu da se zbune, i eto razloga da se posvađaju. To će pomoći da se izbegne stvaranje poređenja dece. Pohvalite ih zajedno, ali pohvalite i njihove razlike, uključujući i talente i interese. Npr: "Maja divno svira klavir i jako smo ponosni na nju, ali bili smo najglasniji navijači kada je Teo dao gol na utakmici“. ***Saznajte koje su najčešće greške roditelja

4. SMANJITE STRES. Biti roditelj može da bude jako stresno. Vaš stres može igrati veliku ulogu u raspoloženju vaše dece i njihovom međusobnom odnosu. Odmorna deca koja imaju uravnoteženu ishranu, dovoljno sna i fizičke aktivnosti pokazivaće manje agresivnosti u epizodama svađe i napetosti.

5. UČITE IH DA KOMUNICIRAJU MEĐUSOBNO. Pošto ste uspostavili kućna pravila, uključujući i ona o poštovanju jedni drugih, ohrabrite svoju decu da sami reše spor i to na pozitivan način. Na primer "Tvoj brat jako je povređen onim što si mu rekla, misliš li da treba da ga utešiš?“ ili "Sara sprema svoju fioku, šta misliš o tome da joj pomogneš, pa ćemo tako ranije stići na zabavu?“ Ne samo da će njihova sposobnost da sami reše konflikt učiniti život lakšim za vas, već će vaša deca usvojiti i vredne veštine koje će im mnogo koristiti u životu.

6. JEDAN NA JEDAN. Često, u porodicama sa više dece, ona traže dodatnu pažnju roditelja. Poklonite im pažnju, neka to ponekad bude "jedan na jedan“ vreme sa svakim detetom posebno, ali na ravnopravnoj osnovi. Tako ćete svakom detetu pokloniti podjednako vreme, a svako dete će se osećati posebno deleći sa vama specijalne trenutke (a to je u višečlanim porodicama, priznaćete, retko). ***Kako najlakše da naučite dete da vas sluša

7. NE UPOREĐUJTE. Svako dete je jedinstveno. Svako dete ima drugo mesto u porodici i to ponekad može da proizvede osećaj krivice kod jednog deteta i tugu kod drugog. Najbolji način da se izbegne ovaj osećaj je da se eliminišu poređenja, te da se naglašavaju jedinstvenosti i posebni kvaliteti svakog deteta pojedinačno.

8. PORODIČNO ZAJEDNIŠTVO. Jedan od najboljih načina da se spreči suparništvo među decom je da stvorite osećaj zajedništva u porodici. Dete u stvari treba da doživljava porodicu kao tim, što ona u stvarnosti i treba da bude. Način da se to postigne su zajedničke aktivnosti, na primer zajedničko gledanje filma, izlet u prirodu, odlazak na koncert, u bioskop, na kolače, sve što ne uključuje takmičenje među decom, već prosto uživanje u zajednički provedenom vremenu sa svojom porodicom.

9. PORODIČNI SASTANAK. Možete ga organizovati jednom u 7 ili 10 dana. Sastanci će vremenom izgraditi osećaj pripadnosti, te će postati vreme kada svi mogu da izraze svoje osećanja, brige, strepnje, radosti ili prosto da ispričaju neku dogodovštinu iz škole. Deca će uživati, a usput i učiti modele ponašanja u društvu. Ovakvi sastanci će zasigurno prijati i mami i tati, piše Roditeljstvo. ***Sedam saveta za samohrane majke

10. UČITE IH VREDNOSTIMA. To može da se odnosi na svaki aspekt roditeljstva, ali jedan od načina da smanjite rivalstvo između svoje dece je da ih naučite vrednostima kao što su poštovanje drugih, saradnja, tolerancija, ljubaznost, darežljivost – sve ono što želite da vaša deca neguju kroz ceo život.
comments powered by Disqus