ARHIVA
Objavio: smedia.rs 29.05.2012 | 17:02     Smedia preuzela: 29.05.2012 | 17:12

Zašto se dešava da menstruacija kasni?

0
11782
Zasto-se-desava-da-menstruacija-kasni
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Razloga za izostanak menstruacije ima više, a mi vam predstavljamo one najverovatnije.Opustite se! Menstruacija može da kasni zbog previše stresa ili pak...

MENSTRUACIJA MOŽE DA KASNI JER STE U DRUGOM STANJU

Naravno, trudnoća je moguća, ali samo ako ste imali seksualne odnose s muškarcem, a pri tome niste upotrebljavali zaštitu – ali, ponekada i zaštita zakaže. Trudnoća je moguća samo u seksualnom odnosu, tokom kog muškarac ejakulira u vaginu, ali se može dogoditi i kod metode u kojoj muškarac, neposredno pre ejakulacije, izvuče penis iz vagine. Oralni seks, analni seks i sve ostale metode ne dovode do trudnoće!

Dakle, ako ste imala seksualne odnose koji bi mogli da dovedu do trudnoće, i sada vam menstruacija kasni, možete da uradite dve stvari: kupite test za utvrđivanje trudnoće, ili izračunajte plodne dane. Plodni dani baš i nisu najprimerenija zaštita jer nisu potpuno pouzdani, ali vam mogu pomoći kako biste okvirno ustanovili da li ste li u vreme seksualnog odnosa bili u plodnom perioodu ili niste. ***Menstrualni ciklus – iz dana u dan

KADA JE ŽENA NAJPLODNIJA?


Žena je najplodnija negde u sredini menstrualnog ciklusa. Ponekada je to vidljivo i spolja, jer se poveća vaginalni sekret. Plodni period se naziva i periodom ovulacije.

UTVRĐIVANJE PLODNIH DANA ILI TRUDNOĆE

Kod utvrđivanja plodnih dana, odnosno kod određivanja vremena ovulacije, od pomoći vam mogu biti i menstrualni kalendari, čija svrha nije samo određivanje plodnih dana, već i praćenje ponašanja vašeg tela uopšte. To može da bude od velike pomoći vašem ginekologu jer, kao što i sama znate, često ne možemo tačno da se setimo kada se nešto događalo, pogotovo nekoliko meseci unazad. Na ovulaciju može da utiče bolest, stres, alkohol, droge, pa zbog toga obično brojanje dana nije pouzdano. Kao što smo rekli ovulacija se dešava sredinom ciklusa otprilike od 12-16 dana, kod nekih žena traje duže, a kod nekih svega par sati. Neke žene su u stanju da osete kada ovuliraju, često osećajući pojačan apetit ili seksualnu želju. Možda najsugurnije metode su uz jednostavan kućni test urina koji pokazuje ženi da li je u plodnim danima ili ne. ***Ovako možete da ublažite PMS!

ODREĐIVANJE PLODNOSTI PO MESECU


Neki naglašavaju veliku povezanost između meseca i menstrualnog ciklusa, pa kažu kako žena može da sazna vreme ovulacije i po Mesecu. Mesečeva faza plodnosti može nastupiti bilo kada, bez obzira na vaš menstrualni ciklus – pre, tokom ili posle menstruacije. Mesečevo vreme plodnosti izračunava se za svaku ženu posebno, s obzirom na vreme rođenja. Tako gledajući može se dogoditi da neke žene imaju i dva plodna razdoblja tokom jednog meseca.

DRUGI RAZLOZI IZOSTANKA MENSTRUACIJE

Menstruacija može da vam izostane i iz drugih razloga. Jedan od velikih uzroka neredovnih menstruacija je stres. Menstruacija vam može izostati i zbog toga što vam se u telu uspostavlja nova ravnoteža. Inače su neredovne menstruacije karakteristika tinejdžerskog doba. Uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa može da traje nekoliko godina. Za menstruaciju je važna i pravilna ishrana, ako jedete premalo, jednolično, podložni ste bulimiji ili anoreksiji vaš menstrualni ciklus može da varira. Preterano vežbanje može da iscrpi telo, naročito u vreme njegovog razvoja. Ali telo iscrpljuju i droge, alkohol, pa i neki lekovi. I promena rutine ili klime može da pobrka vaš menstrualni ciklus. ***Ženski glas odaje menstruaciju!?

DUGOTRAJNO ILI KRATKOTRAJNO IZOSTAJANJE

Neredovnost menstruacije, odnosno njeno izostajanje može da bude kratkotrajne ili dugotrajne prirode. Ako vam je menstruacija duže vreme neredovna i obilna, najpametnije je da se posavetujete sa svojim lekarom kako bi utvrdili da ne postoje ozbiljniji zdravstveni uzroci izostanka. Takođe kod žena koje se bliže menopauzi prirodno je da dolazi do nepravilnosti u menstrualnom ciklusu. Kod nekih žena pak menopauza počinje nepridveđeno rano.

Može da se dogodi da se radi samo o povremenim izostajanjima, ili da vam menstruacija kasni samo mesec ili dva. U tom slučaju se zapitajte da li ste u tom periodu nešto promenili u svojoj normalnoj životnoj rutini, piše Intimate Medicine. Da li se u vašem životu pojavilo više stresa, jeste li promenili prehrambene navike, da li ste puno pili …? Ako ste na neko od ovih pitanja odgovorili potvrdno, najverovatnije ste dobili odgovor na pitanje: Zbog čega vam izostaje menstruacija.

Menstruacija nije samo neprijatnost, s kojom žene moraju da se bore svakog meseca, ona može mnogo da nam kaže o tome šta se događa u našem telu. Kada se sledeći put budete ljutili zbog onoga šta vam priređuje, pa mislite da bi bez nje svet bio lepši, bolje se radujte što je imate i da ne morate da brinete.
comments powered by Disqus