ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.03.2012 | 14:59     Smedia preuzela: 30.03.2012 | 14:59

Simptomi raka koje bi trebalo da prepoznate

0
26293
Simptomi-raka-koje-bi-trebalo-da-prepoznate
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Rano dijagnostikovani rak je najčešće izlečiv. Kako da na vreme primetite simptome i da odete na pregled.Majkama i očevima nije teško da vode decu na pregled i ako samo malo zakašlju. Nije im dovoljan telefonski poziv i neće se smiriti sve dok ih doktor ne pregleda u ordinaciji.

Ali, kad su oni sami u pitanju, odlazak doktoru obično odlažu dok ne ugledaju krv, a mnogima ni to nije dovoljan znak da nešto ozbiljno ne štima.

Jedna britanska studija je pokazala da polovina pacijenata misli da će tegobe proći same od sebe i to je razlog zbog kog, iako uoče neke simptome, ne odlaze kod lekara. Samo manji deo pacijenata, oko 13 odsto, pomisli da je reč o ozbiljnoj bolesti, piše Oči otkrivaju vaše bolesti]Magazin[/url].

Rak je nekontrolisan rast abnormalnih ćelija u telu, a mudri neće ignorisati sledeće simptome:

1. Gubitak težine - Ako niste na dijeti, a za mesec dana izgubite više od četiri, pet kilograma, trebalo bi da se zabrinete. Neobjašnjiv gubitak težine siguran je znak da nešto nije u redu. Dok doktor ne kaže da se ne radi o problemu sa štitnom žlezdom, dijabetesom ili rakom, nemojte se olako smiriti. ***Krpelji prenose zaista opasne bolesti

2. Nadutost - Ne bi trebalo da se javlja svakodnevno, posebno ne ako je prati bol u stomaku ili oko karlice, kao i povećana potreba za mokrenjem. Ovo je jedan od jasnijih znakova raka jajnika.

3. Promene na grudima
- Osip, otekline, uvlačenje bradavice (osim ako dojite) i bilo kakve promene na teksturi kože mogu ukazivati na retku, ali ozbiljnu vrstu raka dojke. I pazite na kvržice.

4. Krvarenje između dva menstrualna ciklusa
- Ovo nije normalno (osim ako je to uvek tako, ali to vam mora reći lekar), a nije normalno ni krvarenje posle menopauze. Može ukazivati na endometralni rak, rak debelog creva, probleme s rektumom ili neke druge ginekološke probleme.

5. Umor - Stalni umor je znak kojim vam telo poručuje da nešto nije kako treba. U njemu se odvija bitka. Ona može biti fizička ili mentalna, ali ako ste više od tri nedelje umorni tokom dana, a noću spavate bar sedam sati, obavezno posetite doktora. ***Uskoro test krvi koji predviđa infarkt!

6. Bele mrlje na usnama - Bele mrlje na oralnoj sluzokoži označavaju prekanceroznu leziju i sad postoji veći rizik za malignu transformaciju. Reč je o tvrdoj, beloj fleci na oralnoj sluzokoži koja ne može da se sastruže. U većini slučajeva ne izaziva nikakve simptome. Treba znati da pušači imaju četiri do šest puta veći rizik za obolevanje od leukoplakije, pa ne čudi da čine 75 do 97 odsto obolelih. Srećom, oko 60 odsto leukoplakija se uglavnom povlači nakon prestanka pušenja.
Prvi znak karcinoma usne šupljine može biti i pojava jednog ili više, najčešće, bezbolnih čvorova na vratu.

7. Krv
- Pronađete li krv tamo gde je ne bi smelo biti, sačuvajte uzorak sekreta, urina ili stolice i odnesite ga lekaru.

8. Bol - Ovo zvuči neodređeno jer bol može ukazivati na puno stvari. Nekad ukazuje na uznapredovali rak, a nekad na neurološka stanja. A ponekad se javlja i zbog umora ili depresije. Ipak, treba proveriti.

9. Loša probava ili gorušica
- Ovo je crvena zastavica za rak grla, jednjaka ili želudca.

10. Problemi s gutanjem - Možda vam se čini kao manji problem zbog kojeg ste samo malo promenili način ishrane, jedete mekšu hranu ili pijete više tečnosti. Obavezno posetite doktora.

11. Bol u želucu
- Stalna tupa bol, uz koju se osećate i depresivno, ukazuje na uzbunu. Možda je reč o raku štitne žlezde.

12. Promene na limfnim čvorovima
- Ako vam nateknu limfni čvorovi, pa se tokom par nedelja još i povećaju, posetite lekara koji će možda zatražiti biopsiju.

13. Povišena telesna temperatura
- Iznenadiće vas, ali simptom mnogih tumora je i povišena telesna temperatura. Ona je kod odraslih retka pojava pa ukazuje na infekciju. Može ukazivati i da se rak proširio ili da imate leukemiju. Potraje li posetite doktora. ***Oči otkrivaju vaše bolesti

14. Pigmentacijske promene na koži - Ne treba paziti samo na mladeže. Čak i manja promena boje tena može biti jedan od prvih znakova raka kože.
comments powered by Disqus