ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 12.11.2009 | 16:03

Otplata stambenog kredita pomoću životnog osiguranja

0
1444
Otplata-stambenog-kredita-pomocu-zivotnog-osiguranja
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Pregledi kod kardiologa i lekara opšte prakse, a u zavisnosti od visine kredita i testiranje na HIV, kod pojedinih banaka poslednjih godinu dana sastavni su deo procedurPregledi kod kardiologa i lekara opšte prakse, a u zavisnosti od visine kredita i testiranje na HIV, kod pojedinih banaka poslednjih godinu dana sastavni su deo procedure za dobijanje stambenog kredita. e za dobijanje stambenog kredita.Ovi specijalistički pregledi zapravo su neophodni da se obave kako bi klijent platio životno osiguranje. A sve u cilju, kako objašnjavaju bankari, da i oni i građani budu zaštićeni od nepredviđenih okolnosti.

Premija životnog osiguranja plaća se godišnje za sve vreme otplate stambenog kredita. Na njenu visinu utiče iznos kredita, kamatna stopa, pol i starost osiguranika. Tako na primer za zajam od 40.000 evra klijent treba da izdvoji od 60 do 120 evra (u zavisnosti od pola) za godinu dana. Toliko, slobodno rečeno, zapravo ga košta miran san, jer u slučaju neočekivanih događaja neće ostati bez stana on ili njegova porodica.

- Taman kad sam dobila informaciju da mi je kredit odobren i da mi je prošao zahtev u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, iz banke su me pozvali da platim životno osiguranje. Nisam ni pretpostavljala da je potrebno da obavim specijalistički pregled kod kardiologa, da dam krv na analizu, pa čak i da budem testirana na HIV. Za sve to morala sam da izdvojim 7.000 dinara. Da sam ranije znala za obavezu životnog osiguranja, mogla sam da uzmem uput od lekara i da ne plaćam pregled kod kardiologa - priča čitateljka "Blica" D. J.

Broj specijalističkih pregleda, kako objašnjavaju u osiguravajućim kućama, zavisi od starosti osiguranika, ali i iznosa kredita. Klijent može u svojoj režiji da obavi preglede, a kod pojedinih osiguravajućih kuća praksa je da one zakažu preglede koji se obave za dan u ordinacijama sa kojima imaju sklopljen ugovor. Cena iznosi od 5.000 dinara (pregled opšta praksa, osnovna krvna analiza, EKG) do 18.000 dinara
(ultrazvuk stomaka, srca, RTG srca i pluća, ergometrija…). Trošak snosi osiguranik.
"Sosijete ženeral banka" je među prvima koja je kao obavezu uvela uplatu životnog osiguranja. U "Rajfajzen banci" polisa životnog osiguranja korisnika kredita klijentima nudi kao opcioni instrument obezbeđenja stambenog kredita osiguranog kod NKOSK. Ukoliko se reši da plaća premiju životnog osiguranja, građanin sebi obezbeđuje povoljnije uslove osiguranja kredita kod NKOSK. Isto važi i u "Unikredit banci" gde klijent, kako kažu, može da očekuje i povlašćene uslove kreditiranja.
- Korisnik kredita se kupovinom ove polise osigurava da će u slučaju njegove smrti osiguravajuće društvo isplatiti banci preostali dug. Na taj način oslobađa svoje naslednike preuzimanja obaveze otplate kredita - ističu u "Rajfajzenu".
Rade Šević, PR "Hipo Alpe-Adrija banke", kaže da je kod projektnog finansiranja potrebno životno osiguranje, i to kod osiguravajuće kuće "Grave". Kod ostalih stambenih zajmova na klijentu je ostavljena mogućnost da li hoće da plaća premiju životnog osiguranja.

Kalkulacija
Životno osiguranje, muškarac 35 godina
Osigurana suma Trajanje osiguranja Godišnja premija
40.000 evra 20 godina 128,7 evra
Životno osiguranje, žena 35 godina
Osigurana suma Trajanje osiguranja Godišnja premija
40.000 evra 20 godina 68,22 evra
Napomena: Pretpostavljena kamatna stopa 6,5 odsto za stambeni kredit, program „Kredit lajf“ „Delta Đenerali osiguranje“
comments powered by Disqus