ARHIVA
Objavio: smedia.rs 11.04.2012 | 08:04     Smedia preuzela: 11.04.2012 | 08:04

Kako da ubrzate svoj računar

0
4265
Kako-da-ubrzate-svoj-racunar
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Najveći broj računara radi na operativnom sistemu „Windows", koji, nažalost, kod mnogih vremenom postaje sve sporiji. Ipak, postoji nekoliko načina da ubrzate njegov rad.Jedan od najjednostavnijih načina jeste da se očisti početni ekran, odnosno dekstop. Svi nepotrebni fajlovi i prečice bi trebalo da se prebace u neki poseban folder, poput My Documents, i da se ostave samo najpotrebniji jer se na taj način oslobađa memorija koja se do tada trošila bespotrebno.

Da li ste čuli za Tumblr?
Šareni računari iz Kine
Anonimusi opet prete: Imamo novi virus, rušimo internet! (VIDEO)

Dobar način je i skeniranje samog „Windowsa“ za sistemske greške za koji postoji program System file checker. Za njegovo pokretanje kliknite na „start“ nađite „run“ i ukucajte „sfc/scannow“. Pregled fajlova može da potraje čak nekoliko sati, ali će vam ovaj program ispraviti mnoge greške u sistemu.

Poznato je da je „Windows“ veoma osetljiv na viruse i slične napasti, zato je veoma bitno da postoji neki dobar antivirus program koji će aktivno štititi računar od napada. Takođe, redovno skeniranje antivirusom smanjuje mogućnost da računar nešto zakači, a samim tim manja je šansa da sporije radi.

Još jedna dobra stvar za brže pokretanje sistema jeste uklanjanje programa sa liste za automatsko startovanje. Ukoliko se ne koriste konstantno i često, nema potrebe da stoje u toj listi jer dodatno opterećuju radnu memoriju. Jedan od jednostavnijih načina jeste da se posle klika pronađe folder „startup“ nakon klika na „start“ i da se odatle izbrišu nepoželjni programi, savetuje Blic.

Besplatan Antivirus - Avast
Windows 8 u devet različitih verzija

Za one koji vole da imaju malo više kontrole u samoj regulaciji rada računara postoji nekoliko dobrih programa koji upravo to pružaju. Oni rade posebno skeniranje računara i daju dobre opcije za sređivanje fajlova. Među popularnijima su „Glary Utilities“, „Secunia PSI“, „PC Decrapifier“ i „Autoruns“, koji su besplatni na internetu.

foto:Guliver/Thinkstock
comments powered by Disqus