ARHIVA
Objavio: smedia.rs 27.09.2010 | 16:14     Smedia preuzela: 27.09.2010 | 16:14

Hitlerovi akvareli 150.000 funti

0
2070
Hitlerovi-akvareli-150000-funti
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Nedavno otkrivena kolekcija Hitlerovih akvarela, koja će krajem meseca biti stavljena na licitaciju, mogla bi da dostigne cenu veću od 150.000 funti (176.000 evra), smatraju stručnjaci jedne od retkih aukcijskih kuća koje su pristale da organizuju prodaju.Akvareli, uglavnom seoski prizori, nastali su oko 1908. godine kada je tada još nepoznati Adolf Hitler pokušavao da se etablira kao slikar.

Budući nacistički vođa je dva puta bezuspešno pokušao da se upiše na Likovnu akademiju u Beču.

"Jednostavno nije bio dovoljno dobar, pogotovu kada bi slikao ljude, perspektiva bi bila potpuno pogrešna", kazao je Ričard Vestvud-Bruks, stručnjak aukcijske kuće Muloks, piše dnevni list Telegraf.

"Da je kojim slučajem bio primljen na akademiju, najviše što bi svet čuo o Adolfu Hitleru je to da je bio prosečan umetnik koji je slikao lepe pejzaže", dodao je on.

Mnogi istraživači koji su proučavali njegov život smatraju da je zbog nemogućnosti da se upiše na akademiju i ostvari svoj san da postane slikar Hitler počeo da razvija svoju mračnu stranu i postao čudovište kakvog ga pamtimo.

Gotovo nijedna aukcijska kuća u Evropi nije želela da organizuje licitaciju za Hitlerove slike koje su pronađene sasvim slučajno na jednom imanju na severu Austrije.

U pojedinim zemljama, kao što su Francuska i Austrija, njihova prodaja je zabranjena zakonom jer se to smatra glorifikacijom nacizma.

Aukcija će se održati 30. septembra u gradu Ladlou, na istoku Engleske.


Tanjug
comments powered by Disqus